به گزارش شهرآرانیوز، تا همین چند سال پیش، قهوه برای خیلی از ما یک نوشیدنی خارجی، کمی فانتزی و حتی لوکس بود، اما حالا به بخشی از روزمرگیهایمان تبدیل شده است. از صبح اول وقت تا آخر شب، در هر نقطه از شهر که نگاه کنید، میتوانید یک کافیشاپ یا قهوهفروشی بیرونبر را پیدا کنید که یک واحد تجاری نُقلی اجاره کرده، یک دستگاه قهوهساز گذاشته و با کمی سلیقه در طراحی دکوراسیون و البته کاستن از نور محیطی، یک فضای دنج برای نوشیدن یا تهیه قهوه دستوپا کرده است. افزایش مصرف قهوه فقط یک تغییر ذائقه نیست، نشانهای از تغییر در سبک زندگی است که ردپای آن را میشود در کافههای شلوغ، فروشگاههای پر از بستههای متنوع قهوه و حتی تبلیغات شبکههای اجتماعی مشاهده کرد. به مناسبت فرارسیدن روز جهانی قهوه، این گزارش روایت ما از عطر دلانگیز و تلخی مطبوع قهوه است که امروز پررنگتر از همیشه مهمان زندگی ماست.
از کارمندانی که صبح زود در مسیر محل کارشان یک لیوان قهوه بیرونبر میخرند تا دانشجوهایی که نیمهشب پای امتحان با یک فنجان اسپرسو بیدار میمانند، همه نشانهها تصدیق میکنند که قهوه کمکم دارد جای خودش را در زندگی همه ما محکم میکند.
دکتر مسعود فاضلطوسی، متخصص تغذیه و فلوشیپ متابولیسم، در گفتوگو با شهرآرانیوز میگوید: در علم پزشکی ثابت شده که مصرف بهاندازه قهوه میتواند برای سلامتی مفید باشد. کافئین موجود در قهوه سطح هوشیاری و تمرکز را بالا میبرد و حتی خطر ابتلا به برخی بیماریها مثل پارکینسون و دیابت نوع دو را کاهش میدهد. آنتیاکسیدانهای موجود در قهوه نیز به بدن کمک میکنند تا با انواع التهابات و آسیبهای سلولی مقابله کند. مصرف معتدل قهوه میتواند به بهبود عملکرد ذهنی، افزایش انرژی، کاهش خطر بیماریهای قلبی و مغزی و حتی افزایش طول عمر کمک کند.
وی میافزاید: البته زیادهروی در مصرف قهوه نیز میتواند مشکلساز باشد. براساس استاندارد سازمان جهانی غذا و دارو، حد مجاز مصرف روزانه کافئین حدود ۴۰۰ گرم معادل با حداکثر ۴ فنجان قهوه است و بیش از آن باعث بیخوابی، اضطراب، تپش قلب یا افزایش فشار خون در افراد میشود. ما همیشه به زنان باردار و بیمارانی که مشکلات قلبی یا گوارشی دارند، توصیه میکنیم که میزان مصرف قهوه خود را محدود کنند. علاوه بر این، بهتر است به جای افزودن شکر یا خامه، هر لیون قهوه با شیر کمچرب مصرف شود. در نهایت مثل هر ماده غذایی دیگر، کلید استفاده درست از قهوه نیز «اعتدال» است؛ نه افراط و نه حذف کامل.
شاید باورش سخت باشد، اما براساس گزارش سازمان تجارت جهانی (WTO)، قهوه توانسته به رتبه دوم پردرآمدترین محصول صادراتی کشورهای درحالتوسعه پس از نفت برسد. علاوه بر این، فقط در سال گذشته میلادی، بیش از ۱۰ میلیارد کیلوگرم دانه قهوه در جهان تولید شده، مصرف جهانی قهوه در ۲۰ سال اخیر حدود ۴۰ درصد افزایش یافته و پیشبینی میشود این روند تا سال ۲۰۳۰ هم ادامه پیدا کند.
اگرچه مصرف قهوه در جهان با سرعتی شگفتآور درحال افزایش است، اما همچنان اروپاییها قدیمیترین و جدیترین قهوهخورهای دنیا هستند. فنلاند، نروژ و سوئد در صدر جدول مصرف سرانه قرار دارند و مثلاً هر فنلاندی به طور میانگین، سالیانه حدود ۱۰ کیلوگرم قهوه مینوشد. در آمریکا نیز هر روز بیش از ۶۰ درصد بزرگسالان حداقل یک فنجان قهوه میخورند. براساس گزارش پایگاه معتبر Grand View Reaserch، بازار جهانی قهوه در سال گذشته میلادی بیش از ۲۶۹ میلیارد دلار گردش مالی داشته که این یعنی سهبرابر بزرگتر از بازار جهانی چای.
در سالهای اخیر، موج نوشیدن قهوه در منطقه ما هم سرعت گرفته است. ایران تا همین چند سال پیش مصرف سرانه پایینی داشت، اما با توسعه فرهنگ کافهنشینی و ورود نامهای تجاری جدید، بازار قهوه هرسال بزرگتر میشود. حسام ربیعی، رئیس انجمن قهوه ایران، در گفتوگو با شهرآرانیوز میگوید: در سال گذشته، بیش از ۱۵۰ میلیون دلار قهوه وارد کشور شده و پیشبینی میشود تا سال ۱۴۱۰، این رقم به ۲۰۰ میلیون دلار برسد. اکثر منابع اولیه هم از دانه و پودر گرفته تا قهوه سبز و خام، از کشورهایی همچون برزیل، اندونزی و البته امارات وارد کشور میشوند.
وی میافزاید: البته اگر به نظرتان رسیده که حجم گردش مالی بازار قهوه در کشور خیلی بزرگ است، باید بگویم این عدد در امارات ۱۳ میلیون نفری حدود ۳۱۰ میلیون دلار، عربستان ۳۵ میلیون نفری بیش از یک میلیارد دلار و ترکیه که جمعیت تقریباً مساوی با ما دارد، ۲۷۲ میلیون دلار است. واقعیت این است که این بازار، ظرفیتهای زیادی برای سرمایهگذاری و سودآوری دارد. در هر حال، چه خوشمان بیاید و چه نیاید، امروزه قهوه دیگر یک نوشیدنی لوکس نیست، بلکه به بخشی از سبک زندگی مردم ما تبدیل شده است.